Naši studenti na setkání s europoslanci

Dne 20. 10. 2023 se studenti našeho gymnázia zúčastnili projektu „Demokracie v pohybu“. Projekt založený na sousedství a spolupráci Česka a Německa v rámci Evropské unie si kladl za cíl rozšířit povědomí mladých lidí, žáků středních škol, o hlavních cílech Evropské unie v oblasti každodenního života a o volbách do Evropského parlamentu 2024. Žáci měli šanci zeptat se samotných europoslanců na vše, co je zajímalo. Mnozí tak využili jedinečné příležitosti k utvoření vlastního obrazu o fungování a cílech Evropské unie a výhodách, které přináší. Ať už je to studium v zahraničí nebo vize svobodného cestování napříč celou Evropou.

Celého projektu se zúčastnilo celkem 100 českých a německých žáků a studentů. Jejich cesta započala v německém městě Annaberg-Buchholz, zde nastoupili do vlaku Erzgebirgsbahn, kde spolu s nimi cestovali také pozvaní europoslanci. Každý z nich diskutoval v jednotlivých částech vlaku se studenty o určité oblasti, jak o volbách a možnostech, jak volit či kandidovat, tak i o problematice výměnných pobytů, zahraničních stáží a studijních pobytů, formách budoucí spolupráce apod.

Konečnou zastávkou bylo chomutovské nádraží, kde na studenty čekaly nejen závěrečné projevy organizátorů projektu a města Chomutova, ale také zajímavý kulturní program (tanečně hudební vystoupení skupiny Saxonz).